2008. április 28., hétfő

Thai currys csirke

Hozzávalók: 25 dkg basmati rizs, 60 dkg csirkemell filé, 2 csomó újhagyma, 4 db kisebb sárgarépa, 2-3 evőkanál olaj, 5 dkg piros currypaszta, 8 dl tej, 6 dkg kókusztejpor - vagy 8 dl kókusztej -, 2 evőkanál natúr földimogyoró, só, cukor.

Elkészítése: Felhevített olajon megpirítjuk a tetszés szerint felkockázott vagy felcsíkozott húst és a felszeletelt répát. Hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát, kevés sóval megszórjuk és belekeverjük a currypasztát. Felöntjük tejjel, óvatosan belekeverjük a kókusz-tejport, és tíz perc alatt készre főzzük.

Tálalása: Sóval, és cukorral ízesítjük és a csomagoláson megadott ideig főzött basmati rizzsel tálaljuk. A tetejét megszórjuk a fölaprított mogyoróval.

Megjegyzés: Amennyiben wokban főzünk, a hozzávalókat vágjuk fel apró darabokra, illetve metéljük vékony csíkokra. Minél apróbbra vagy vékonyabbra daraboljuk, annál rövidebb idő alatt készülnek el. Állandóan kevergessük, hogy ne égjen oda. A már elkészült zöldségdarabokat toljuk a wok szélére. A ropogós zöldségeket, például az újhagymát, vagy a kínai kelt, hagyjuk nagyobb darabokban, különben nagyon megpuhulnak. A hús kerüljön először a wokba, mert hosszabb idő alatt puhul meg. Kevés felhevített olajon, állandóan kevergetve öt-tíz percig pirítsuk, majd vegyük ki.

Miután a zöldségek megpuhultak - három-öt perc -, tegyük vissza a húst, és adjuk hozzá a többi hozzávalót, hogy összemelegítsük. Ilyenkor ízesítsük sóval, borssal vagy tetszés szerint más fűszerekkel, majd adjuk hozzá a zöldfűszereket. Legvégül a mártást keverjük bele. A tetszőlegesen feldarabolt húst érdemes legalább harminc percig szójaszószban pácolni, sokkal porhanyósabb lesz. Ízesítésre szezámolajat, többféle borsot és különféle szójaszószt használhatunk illetve vásárolhatunk.

Nincsenek megjegyzések: