2008. április 25., péntek

Almás fánk

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 db tojás, 1 db citrom és 1 db narancs lereszelt héja, 1 dl tej, 2 dkg élesztő, 2 dkg cukor, 2 db alma, 10 dkg cukor, őrölt fahéj, szegfűszeg, fahéjas porcukor, olaj, valamilyen gyümölcslekvár.

Elkészítése: A leszitált liszt közepébe mélyedést nyomunk, és beleöntjük a cukros, langyos tejben elkevert élesztőt. Beszórjuk liszttel, letakarva, meleg helyen tizenöt percig kelesztjük. A tojással és a reszelt citrom illetve narancshéjjal gyorsan összedolgozzuk, és letakarva, további harminc percig pihentetjük. A meghámozott, kicsumázott, feldarabolt almát megszórjuk őrölt fahéjjal, és letakarva sütőben vagy mikroban pár perc alatt megsütjük. A megkelt tésztából kisebb darabokat tépdesünk, a kezünkkel kis lapocskákká húzogatjuk, és a párolt almával megtöltjük. Gombócokat formázunk belőle, és forró olajban kisütjük.

Tálalása: Fahéjas porcukorral megszórjuk, és meglocsoljuk a kevés vízzel felhígított lekvárral.

Nincsenek megjegyzések: