2008. február 5., kedd

Töltött paprika bográcsban

Hozzávalók (4 személyre): 8 darab tölteni való paprika, 50 dkg darált sertéshús, 10 dkg rizs, 1 tojás, 1 fej vöröshagyma, 25 dkg sűrített paradicsom, 1 db zellergumó, só, bors, majoránna, kristálycukor (ízlés szerint).

Elkészítése: A zellergumót megpucoljuk, feldaraboljuk, és forró vízben megfőzzük. Ha elkészült, szűrőn átpasszírozzuk és félretesszük. A rizst átmossuk, és addig főzzük, amíg félig elkészül, majd félretesszük. A vöröshagymát megpucoljuk és finomra aprózzuk. Olaját csurgatunk a bogrács aljába, majd beleszórjuk a hagymát, és csendes tűzön dinszteljük, amíg üvegesre nem vált. Az elkészült hagymát külön edénybe öntjük, hozzáadjuk a félig főtt rizst, belekeverjük a darált sertéshúst, ráütjük a tojást, és alaposan elegyítjük a hozzávalókat, ízlés szerint sóval, őrölt fehér vagy fekete borssal, majoránnával fűszerezzük. A paprikákat gondosan megmossuk, tetejüket levágjuk, a magházat és a magokat eltávolítjuk. A kivájt paprikákba kanalazzuk a tölteléket, majd félretesszük őket, és elkészítjük a mártást. A paradicsomszószt a bográcsba öntjük, hozzáadjuk a pépesített főtt zellergumót, majd gyenge tűz felett addig melegítjük a mártást, amíg megrottyan. Ekkor belehelyezzük a töltött paprikákat a szószba, és csendes lángon addig főzzük, amíg a paprika megpuhul, a töltelék pedig átfő. A mártást ízlés szerint fűszerezzük, kevés fehérborral vagy ecettel is ízesíthetjük. Az elkészült töltött paprikát felszolgálhatjuk magában, fehér kenyérrel, vagy sós vízben főtt, cikkekre vágott burgonyával is szervírozhatjuk.

Megjegyzés: Sertéshús helyett használhatunk darált csirkehúst, vagy pulykát is.

Nincsenek megjegyzések: