2008. február 13., szerda

Pizza

A friss élesztői langyos tejben vagy vízben keverjük el, de nem lehet meleg a folyadék, mert az élesztőgombák elpusztulnak. Adjunk hozzá egy kiskanálnyi cukrot, ami segíti az erjedést, így az élesztő a duplájára dagad. Az élesztős folyadékot mindig a liszt közepébe öntsük, majd kevés liszttel beszórva, lefedve, meleg helyen (20-24 fok) 15-30 percig állni hagyjuk, amíg a felület kissé hólyagos, repedezett lesz. Fakanállal vagy robotgép dagasztópálcájával erőteljesen addig keverjük, amíg hólyagos lesz. Sütés előtt legalább 30 percig kell pihentetni. Távol minden közvetlen hőforrástól (fűtőtest, sütő, erős napsütés) huzattól, hideg levegőtől is, különben nem fog megkelni. Ezért a tálat mindig takarjuk le.

A pizza alapja a kovásszal készülő kenyértészta. Érdemes megtanulni az egyik legegyszerűbb alapreceptet, hiszen a frissen gyúrt, házi pizzatészta sokkal finomabb, mint a félkészen vagy készen vásárolt. Nagyobb tálban 5 dkg élesztőt, 5 kockacukrot 2,5 dl langyos vízben elkeverünk. Beleöntünk 1 kg finomlisztet, 1-2 teáskanál sót és 5 evőkanál olívaolajat. Kézzel gyorsan összedolgozzuk, majd 30 percig meleg helyen, lefedve pihentetjük. A megkelt tésztát olajjal kikent tepsiben kinyújtjuk, és tetszőleges feltéttel megrakjuk. Végül előmelegített sütőben, 180 fokon kb 25 perc alatt készre sütjük.

Feltét variációk

Bolognese: bolognai (darált húsos, paradicsomos) ragu, reszelt sajt
Fiorentina: sonka, gomba, sajt, oregánó
Funghi: gomba, reszelt sajt, mozza-rella
Hawaii: sonka, ananász, sajt
Margherita: paradicsom, mozzarella, bazsalikom
Napoletana: szardella, mozzarella, oregánó
Marinára: szardella, mozzarella, oregánó
Prosciutti: sonka, mozzarella, oregánó
Quattro formaggi: négyféle sajt (gorgonzola, mozzarella, parmezán és füstölt sajt)
Tonno: tonhal, hagyma, sajt, oregánó

Nincsenek megjegyzések: