2008. február 6., szerda

Gundel palacsinta

Hozzávalók: 12 db kisütött palacsinta, 5 dkg mazsola, 6 evőkanál rum, 2 dkg cukrozott narancshéj, 20 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, 3 dl habtejszín, őrölt fahéj, 10 dkg étcsokoládé, 2 zacskó vaníliás cukor, 3 db tojássárgája, 5 dkg kakaópor, 3 dl tej, 1 evőkanál liszt, 3 dkg vaj.

Elkészítése: A mazsolát beáztatjuk öt evőkanál rumba. Egy deci tejszínt tíz deka cukorral felforralunk, belekeverjük a leszűrt mazsolát, a durván lereszelt diót, a felaprított narancshéjat, fűszerezzük őrölt fahéjjal, és ha felforrt, kevergetve még két percig főzzük. Ha kicsit kihűlt, belekeverjük a mazsolából lecsöpögött rumot. A palacsintákat e keverékkel megtöltjük és feltekerjük. A feldarabolt csokoládét vízfürdőben felolvasztjuk. A maradék tejszínt kemény habbá verjük, és hűtőszekrénybe tesszük. Két és féldeci tejet három deka cukorral és a vaníliás cukorral felforralunk. A tojássárgákat a maradék cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a kakaóport, és a lisztet. Belekeverjük a folyékony csokoládét és a maradék felmelegített tejet. Felforrósítjuk - nem forraljuk -, és kevergetve besűrítjük. Ha kicsit kihűlt, beleforgatjuk a tejszínhabot és a maradék rumot. Megolvasztott vajon a palacsintákat ropogósra sütjük, tányérokra fektetjük, és rámerjük a forró csokoládéöntetet.

Tálalása: Porcukorral megszórva, dióval és naranccsal díszítve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: