2008. február 6., szerda

Sólet bográcsban

Hozzávalók: 30 dkg bab, 2 libacomb, 20 dkg füstölt hús, liba hája, 1 nagy fej vöröshagyma, 1/2 pohár árpakása (gersli), őrölt pirospaprika, őrölt fekete bors, só (ízlés szerint).

Elkészítése: A babot még előző nap délután, vagy este beáztatjuk, hogy kellő mértékben megpuhuljon. Főzés előtt átmossuk és lecsöpögtetjük. A vöröshagymát megpucoljuk és vékonyan felkarikázzuk. A liba haját éles késsel darabokra vágjuk. A libacombokat kettőbe csapjuk, a füstölt húst felkockázzuk. Az árpakását gondosan átmossuk. Először a liba hája kerül a bográcsba. Addig pirítjuk, amíg kellő mennyiségű zsiradék sül ki belőle. A porcokét kivesszük, csak a zsírt hagyjuk a bográcsban. Ezután beleszórjuk a szeletelt vöröshagymát, és üvegesre pirítjuk. Ha ezzel megvagyunk, pirospaprikával fűszerezzük a bogrács tartalmát, és alaposan ösz-szekeverjük a hagymával. Hozzáadjuk a libacombot és a füstölt húst, gyorsan összeforgatjuk, majd ráöntjük a babot, és újfent összerázzuk a bogrács tartalmát. 4-5 percig kavargatjuk, hogy jól összekeveredjenek a hozzávalók, majd annyi vizet öntünk a bográcsba, hogy ellepje a babot. Hozzáadjuk az árpakását is, és elkeverjük. Felforraljuk a sóletet, majd csendes lángon főzzük addig, amíg a húsok és a bab teljesen puha nem lesz. Aki bő lével szeretné elkészíteni, az a főzés során elpárolgó vizet fokozatosan pótolja, ha pedig szárazon szeretjük, úgy csak akkor adunk hozzá folyadékot, ha szükséges, és teljesen elfőzzük a levét. A kész sóletet cserépedényben, foszlós fehér kenyérrel tálaljuk.

Megjegyzés: A sóletet egészen lassú tűzön kell főzni, csak akkor lesz sűrű és zamatos. Ha jó munkát akarunk végezni, ne sajnáljuk az időt, és szánjuk rá a szükséges 3-4 órát.



Nincsenek megjegyzések: