2008. február 5., kedd

Borsópörkölt

Hozzávalók: 1 kg zöldborsó (friss), 1 nagy fej vöröshagyma, kevés zsír (olajjal helyettesíthető), őrölt pirospaprika, só (ízlés szerint).

A borsót kibontjuk a héjából. A vöröshagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. Kevés zsiradékot teszünk a bográcsba és ha felhevült, beletesszük a vöröshagymát. Megdinszteljük, s ha már üveges, pirospaprikát adunk hozzá. A bográcsba öntjük a friss zöldborsót, összekeverjük a paprikás hagymával, enyhén megpirítjuk és hagyjuk, hogy levet eresszen. A zöldborsó saját leve minden valószínűség szerint kevés lesz, ezért annyi vizet adunk hozzá, amennyi ellepi. Gyenge láng felett addig főzzük, amíg a zöldborsó megpuhul, és átjárja a pirospaprika íze. A víz javát elforraljuk, hogy jó sűrű legyen a pörkölt szaftja, ízlés szerint tejföllel is sűríthetjük. A zöldborsópörköltet tálalhatjuk foszlós fehér kenyérrel vagy nokedlivel.

Megjegyzés: Ha nincs kéznél friss zöldborsó, fagyasztott borsóból vagy konzervből is elkészíthető az étel.

Nincsenek megjegyzések: