2008. február 28., csütörtök

Húsvéti báránycomb

Hozzávalók: 1,2 kg báránycomb, 3 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1,5 dl száraz fehérbor, 2 db zsenge karalábé, 6 db sárgarépa, 20 dkg zöldborsó, 2 db paradicsom, 1 db citrom, zöldpetrezselyem, 4 db zsályalevél, 2 dl tejszín, 1 evőkanál ételsűrítő vagy liszt, só, bors, cukor.

Elkészítése: A báránycombot sóval, borssal bedörzsöljük, egy-két órát - esetleg egy éjszakát - állni hagyjuk, majd előmelegített sütőben rácsra fektetjük, és egy óra hosszat sütjük. Tepsibe fektetjük a húst, köré rakjuk a cikkekre vágott vöröshagymát és a fokhagymát. Aláöntünk három deci vizet és másfél deci bort. Időnként locsolgatva további negyven percig sütjük. Összekeverjük a lehúzott héjú, kimagozott, apróra vágott paradicsomot, az összevágott zöldpetrezselymet, az apróra vágott zöldfűszerekkel és a citrom lereszelt héjával. Bekenjük vele a húst, és kb. húsz perc alatt készre sütjük. A feldarabolt karalábét és sárgarépát kevés sós, cukros vízben félpuhára főzzük, hozzáadjuk a cukorborsót és megfőzzük. A felszeletelt húst a leszűrt zöldségekkel tálra rendezzük. Átszűrjük a pecsenyelevet, ételkeményítővel vagy liszttel besűrítjük, felforraljuk, sóval, borssal ízesítjük és hozzáadjuk a tejszínt.

Tálalása: A kész mártással kicsit meglocsoljuk a húst és a zöldségeket, a többi mártást mellé kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések: