A lisztet megszitáljuk, az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk, a zsírt a liszttel elmorzsoljuk, bele tesszük a sót, hozzáadjuk az élesztőt, és a tejfölt, azután összeállítjuk a tésztát, közben hozzáöntjük az 1 dl tejet, és sima lesz a tészta, gyúródeszkán addig gyúrjuk, míg a tésztát elvágva lyukacsosnak látjuk a közepét. Cipóvá formálva, a tetejét és a tál oldalát meglisztezve fél óráig kelesztjük. Amíg a tészta kel, elkészítjük a darált tepertőt, amit sóval, borssal összekeverünk, enyhén felmelegítjük, hogy könnyebben kenhető legyen. A pihentetés után a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és tepertő egyharmad részével megkenjük, és feltekerjük, mint a beiglit. A rudat ellapítjuk egy kissé, a közepére teszünk egy kevés tepertőt, és felhajtjuk az egyik oldalról. Utána az egész tésztát megfordítjuk, és a közepén ott is megkenjük, ráhajtjuk a végét, és meglapítva pihentetjük még fél órán át. Ezt még kétszer megismételjük. Végül másfél ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, a tetejét éles késsel keresztbe bevágjuk, megkenjük felvert tojással és kiszaggatjuk. A pogácsákat tenyér éllel még megsodorjuk, hogy ne dőljenek el, és szép magasak legyenek. Ezután zsírral kikent tepsiben fél óráig kelesztjük, majd forró sütőben megsütjük.
2008. május 13., kedd
Tepertős pogácsa
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
1 megjegyzés:
Tisztelt Sütő Kolléganő!
Ma (2011.márc.12-én) elkészítettem a tepertős pogácsát. Nagyon finom.
T.Ebert
Megjegyzés küldése