2008. május 22., csütörtök

Szilvás gombóc

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20-25 dkg liszt, 1 db tojás, 15 dkg zsír vagy vaj, só, 10-12 szem szilva, őrölt fahéj, kockacukor, zsemlemorzsa.

Elkészítése: A héjában főtt burgonyának lehúzzuk a héját, burgonyanyomón áttörjük, hozzáadunk öt deka zsírt vagy vajat, pici sót, és annyi lisztet, hogy alaposan összegyúrva a tészta, se túl kemény, se túl lágy ne legyen. Lisztezett deszkán kb. három milliméter vastagra kinyújtjuk. Négyzet alakú kockákra vágjuk, mindegyik közepébe egy fél szilvát teszünk, a szilvát megszórjuk kevés őrölt fahéjjal és beleteszünk egy kockacukrot. A tészta négy sarkát összefogjuk, gombócot formázunk belőle, és forrásban lévő, sós vízben addig főzzük, míg azok a tetejére fel nem jönnek. A maradék zsíron vagy vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, és a kifőtt gombócokat átforgatjuk benne.

Tálalása: Porcukorral megszórva, adagonként - négy darab - kínáljuk. Megjegyzés: Zsemlemorzsa helyett darált, cukros mákkal is készíthetjük.

Nincsenek megjegyzések: