2008. május 26., hétfő

Túrós metélt

Hozzávalók: 15 dkg tehéntúró, 15 dkg liszt, 6 db tojás, 3 dl tejföl, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 db citrom, zsemlemorzsa, vaníliás cukor, 10 dkg vaj.

Elkészítése: Az áttört tehéntúrót összekeverjük a liszttel, hozzáadunk két tojást, pici sót, és annyi tejfölt, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és a kerek lapot öt-hatcentis kockákra vágjuk, majd azokat vékony csíkokra metéljük. Enyhén sós, forró vízben kifőzzük. A maradék tojások fehérjéből, a cukorral kemény habot verünk, és óvatosan belekeverjük a tojások sárgáját is. A beáztatott, lecsepegtetett mazsolát, reszelt citromhéjjal, vanília cukorral ízesítjük, és végül belekeverjük a maradék tejfölt. A kifőtt tésztát a vaníliacukros tejfölös mazsolával óvatosan összekeverjük, átmelegítjük, és vajjal kikent, zsemlemorzsával megszórt, tűzálló tálba terítjük. Rámorzsoljuk a maradék vajat, egyenletesen ráöntjük a felvert tojások habját és előmelegített sütőben, nem túl erős lángon szép pirosra megsütjük.

Tálalása: Kockákra vágva vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: