2008. május 13., kedd

Vajaspogácsa

A leveles vajas pogácsa nem tartozik az egyszerű készítmények közé. Nagy figyelmet, gondot és főleg gyakorlatot kíván. Nem drága sütemény, ezért érdemes a készítését megtanulni. A lényege, hogy a többszöri hajtogatással a tészta réteges, leveles lesz. Alapanyaga a liszt és a vaj. Legjobb hozzá a rétesliszt, vaj helyett bátran használhatjuk a Rama margarint.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg vaj vagy margarin, 2.5 dl hideg víz, 1 dkg só, 1 kanál ecet vagy citromlé.

1. A kimért lisztből 5 dkg-ra valót elveszünk és a vajhoz adjuk, de előbb a vajból is elveszünk 5 dkg-ot. A vajat az 5 dkg lisztel gyorsan összegyúrjuk, hogy kezünk melegétől ne olvadjon meg. Lapos négyszöget formálunk belőle, és ezt a vajastésztát hideg helyre tesszük.

2. A lisztet az 5 deka vajjal elmorzsoljuk, közepébe öntjük a víz egy részét, a sót és egy kanál ecetet vagy fél citrom levét (a savak a tésztát könnyítik), majd a többi szükséges mennyiségű hideg vízzel középkeménységű rétestésztát gyúrunk, és addig dolgozzuk, amíg a kézről és a tálról elválik és belül lyukacsos lesz. azután a tészta tetejét bevagdaljuk, és 20-30 percig pihentetjük.

3. Most következik a vajas- és a rétestészta összedolgozása, illetve a vaj beburkolása. A rétestésztát lisztezett deszkán nyújtófával négyszög alakúra kinyújtjuk, kb. fél cm vastagságúra. A vajasztésztát középre helyezzük, és a rétest minden oldalról ráhajtjuk.

4. Hajtogatás: A beburkolt tésztát a nyújtófával megnyomkodjuk és téglalap alakúra kinyújtjuk, ezután háromszorosan egymásra hajtjuk. Mindjárt utána újra kinyújtjuk, de úgy, hogy a hajtogatás iránya szemben legyen velünk, vagyis a végek befelé kerüljenek. A téglalap alakúra kinyújtott tésztát most négyszeresen hajtjuk össze: jobbról középre, balról középre és az egészet könyv alakba egymásra hajtjuk. Ezután 20 percig pihentetjük hideg helyen. Ismét kinyújtjuk, háromszorosan hajtjuk egymásra és újra 20 percig pihentetjük. Most következik a negyedik hajtogatás, amikor négyszeresre hajtjuk össze a tésztát, és újra pihentetjük.. Összesen tehát négyszer nyújtjuk ki. Ha a tésztát este készítjük el másnapra, akkor este kinyújtjuk kétszer, és másnap reggel újra kétszer. Az éjszakai hosszabb pihenésre a tésztát nejlonba csomagoljuk, mert különben a teteje megszárad, a tészta nehéz lesz, nem emelkedik jól fel. Nagyobb mennyiséget mélyhűtőben tárolhatunk. A hajtogatott leveles vajastésztát többféleképpen felhasználhatjuk. Ebből készül a krémes lepény, franciakrémes, habtekercs, búrkifli, habos lepény, tiroli rétes vajaspogácsa sajtos rúd stb.

A kidolgozott és lehűtött tésztát fél cm vékonyra kinyújtjuk, közép nagyságú, recés szélű fánkszúróval kiszaggatjuk. Tetejét tojással megkenjük. Forró sütőben sütjük

Nincsenek megjegyzések: