2008. május 13., kedd

Vajas bukta meggykompóttal

Hozzávalók: 38 dkg liszt, 4 dl tej, 6 dkg + 1 evőkanál vaj vagy margarin, 1 zacskó szárított élesztő (7 gr.), 1 db citrom, 9 evőkanál cukor, pici só, reszelt citromhéj, 1 db tojás, 1 üveg meggybefőtt, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 dl tejszín, 2 evőkanál mandulapehely, 1-2 evőkanál porcukor.

Elkészítése: Két deci felforrósított tejben megolvasztjuk a vajat. Az élesztőt a lisztbe keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a tojást, a meleg vajas tejet, közben beleszórunk hat evőkanál cukrot és egy pici sót. Sima tésztává dolgozzuk, majd letakarva, meleg helyen kelesztjük harminc-negyven percig. Lisztezett kézzel kisebb gombócokat formálunk, és kivajazott tűzálló tálba ültetjük. Letakarva, meleg helyen további harminc percig kelesztjük.. A maradék tejet meg cukrot meglangyosítjuk a tejszínnel, és egy evőkanál vajjal, majd a buktákra locsoljuk. Előmelegített sütőben, 200 °C-on tizenkettő-tizenöt percig sütjük. Letakarjuk alufóliával, és visszatéve tizenöt-húsz perc alatt megsütjük. A szárazon megpirított mandulapelyhet és a porcukrot rászórjuk. A meggyet leszűrjük, a levét két evőkanál cukorral, vaníliás cukorral, citromlével felforraljuk. Az ételkeményítőt öt evőkanál vízzel elkeverjük, és besűrűsítjük vele a meggylevet. Állandó kevergetés mellett felforraljuk, és óvatosan beleszórjuk a meggyet, miközben őrölt szegfűszeggel ízesítjük.

Tálalása: A meggyszószt tálkába öntve a bukták mellé kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések: