2008. május 13., kedd

Tepertős pogácsa

Hozzávalók 10 személyre: 80 dkg liszt, 10 dkg zsír, 3 púpos teáskanál só, 5 dkg élesztő, fél dl langyos tej, 1 teáskanál cukorral, 1 dl tej, 4 dl tejföl, 40 dkg darált tepertő, 3 mokkáskanál bors, 1 teáskanál só, 1 db tojás.

A lisztet megszitáljuk, az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk, a zsírt a liszttel elmorzsoljuk, bele tesszük a sót, hozzáadjuk az élesztőt, és a tejfölt, azután összeállítjuk a tésztát, közben hozzáöntjük az 1 dl tejet, és sima lesz a tészta, gyúródeszkán addig gyúrjuk, míg a tésztát elvágva lyukacsosnak látjuk a közepét. Cipóvá formálva, a tetejét és a tál oldalát meglisztezve fél óráig kelesztjük. Amíg a tészta kel, elkészítjük a darált tepertőt, amit sóval, borssal összekeverünk, enyhén felmelegítjük, hogy könnyebben kenhető legyen. A pihentetés után a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és tepertő egyharmad részével megkenjük, és feltekerjük, mint a beiglit. A rudat ellapítjuk egy kissé, a közepére teszünk egy kevés tepertőt, és felhajtjuk az egyik oldalról. Utána az egész tésztát megfordítjuk, és a közepén ott is megkenjük, ráhajtjuk a végét, és meglapítva pihentetjük még fél órán át. Ezt még kétszer megismételjük. Végül másfél ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, a tetejét éles késsel keresztbe bevágjuk, megkenjük felvert tojással és kiszaggatjuk. A pogácsákat tenyér éllel még megsodorjuk, hogy ne dőljenek el, és szép magasak legyenek. Ezután zsírral kikent tepsiben fél óráig kelesztjük, majd forró sütőben megsütjük.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Tisztelt Sütő Kolléganő!
Ma (2011.márc.12-én) elkészítettem a tepertős pogácsát. Nagyon finom.
T.Ebert