2008. június 29., vasárnap

Almás kacsa

Hozzávalók: 1 db konyhakész pecsenyekacsa, 3 db alma, 2 db közepes fej vöröshagyma, 1-2 dl húsleves, 3 dl főzőtejszín, ételsűrűsítő vagy liszt, 1 db kisebb fej vöröskáposzta, 2 dl vörösbor, 15 dkg áfonyabefőtt vagy lekvár, 3 evőkanál ecet, 3-4 evőkanál olaj, só, cukor, majoránna.

Elkészítése: A megtisztított, megmosott, leszárított kacsát tetszés szerint földaraboljuk, a bőrét bevagdossuk, hogy a zsír kisülhessen. Sóval, borssal, majoránnával bedörzsöljük, és kicsit állni hagyjuk, hogy a fűszereket beszívja. Olajjal kikent tűzálló tálba rendezzük, egy deci húslevest aláöntünk, és fóliával letakarva egy óra hosszat sütjük. Levesszük a fóliát, ha sok a zsír, abból kiszedünk, majd a kacsát saját zsírjával meglocsoljuk. Köré rakjuk a cikkekre vágott almát és a vöröshagymát. Pici húslevest aláöntve nem túl erős lángon kb. egy óra alatt szép piros, ropogósra megsütjük, miközben a pecsenyelével folyamatosa locsolgatjuk. A vöröskáposztát felszeleteljük, és felhevített olajon kevergetve megpirítjuk, majd megöntözzük az ecettel és ráöntjük a vörösbort. Amikor megpuhult, megsózzuk, cukrozzuk és belekeverjük az áfonyabefőttet vagy a lekvárt.

Tálalása: A megsült kacsát tálra szedjük, gusztusosan mellé rendezzük az almát és a hagymát. Ha sok a zsír a visszamaradt pecsenyeleven, leszedünk belőle. A maradékot kevés ételsűrűsítővel vagy liszttel elkevert tejszínnel bekeverjük, majd beforraljuk. A mártást külön csészében kínáljuk.

Köretnek: Héjában sült burgonyát adjunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések: