2008. június 25., szerda

Marhasült szőlőmártásban

Hozzávalók: 1-1,2 kg marhahús, 5-8 dkg szárított vargánya, 1 fej közepes vöröshagyma, 30 dkg apró csiperkegomba, 2 dl húsleves, kakukkfű, 10 dkg vaj, 3 dl fehérbor, 25-25 dkg fehér és kék magnélküli szőlő, 1-2 evőkanál ételsűrűsítő, igény szerint kakukkfű, só és bors.

Elkészítése: A húst bedörzsöljük sóval, borssal és a felhevített vajon kérgesedésig körbesütjük. Mellétesszük a felkockázott hagymát, a félbevágott csiperkét, és a másfél deci vízbe beáztatott, leszűrt, fölvagdosott vargányát, s ízesítjük az őrölt kakukkfűvel. Pár percig így együtt sütjük, felöntjük a két deci húslevessel, és előmelegített sütőben 200 °C-on ötven-hatvan percig sütjük, időnként a borral locsolgatva, majd meleg helyre félretesszük. A szőlőszemeket kevés vajon átpirítjuk, ráöntjük a vargánya áztatóvizét, a pecsenyelevet, összeforraljuk, és hozzáadjuk az ételsűrűsítőt. Pár percig főzzük, s ezt is sóval, borssal ízesítjük.

Tálalása: A húst felszeleteljük, leöntjük a szőlős-borosmártással, párolt rizzsel vagy krokettel, s a gombás-hagymás szafttal körítve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: