2008. június 23., hétfő

Zöldséges rizses hús

Hozzávalók: 40 dkg kicsontozott csirkemell, 20 dkg rizs, 40 dkg vegyes leveszöldség, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, vaj vagy olívaolaj, 2 db húsleveskocka, ízlés szerint só, fehér bors, sáfrány vagy kurkuma, zöldpetrezselyem.

Elkészítése: A húst kisebb kockákra vágjuk, és forró vajon vagy olajon pár perc alatt szép pirosra sütjük. A visszamaradt zsiradékon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd a fokhagymát és beleszórjuk a földarabolt zöldséget. Kicsit átdinszteljük, felöntjük hét deci vízzel, belemorzsoljuk a leveskockát, pár percig főzzük, majd beleszórjuk a riszt és a sáfrányt vagy kurkumát. Mielőtt teljesen megpuhul a rizs, belekeverjük a húskockákat, és további pár perc alatt készre főzzük.

Tálalása: Zöldpetrezselyemmel meghintve tálaljuk. Kínálhatunk még mellé reszelt sajtot is.

Megjegyzés: A sáfrány az ókori Egyiptomban a jómód jelképe volt. Fűszerként illetve gyógyszerként - magas vérnyomás ellen -, használták. Színe vörösbarnás, aromás, enyhén kesernyés, fűszeres ízű. Ez a legdrágább ételízesítő a világon, de igen kis mennyiség is elegendő a húsleves vagy a rizs aranysárgára színezéséhez. Fényérzékeny, aromája könnyen elillan, ezért jól záródó fűszertartóban, fénytől, melegtől védve tároljuk.

Nincsenek megjegyzések: