2008. június 23., hétfő

Pikáns pulykamell

Hozzávalók: 1,5 kg pulykamell, 2 fej vöröshagyma, 2 dl húsleves, 10 dkg kolozsvári szalonna, 2 evőkanál mustár, 4 dkg méz, fél vagy egy teáskanál curry, só, bors, majoránna, olaj vagy vaj, 60 dkg magnélküli szőlő, 2 dl szőlőlé, 2 dl tejszín, étkezési keményítő vagy liszt.

Elkészítése: A pulykamellet sóval, borssal, majoránnával bedörzsöljük, és egy nagy serpenyőben, forró olajban körbesütjük, mellétesszük a cikkekre vágott vöröshagymát, és rövid ideig együtt pároljuk. Tűzálló tálba fektetjük a húst, a hagymát mellé szedjük, és előmelegített sütőben 200 °C-on húsz percig sütjük. Kevés levest öntünk alá, és további harminc percig sütjük. Időnként a levessel meglocsoljuk, illetve ha az elfogy, pótoljuk. Összekeverjük az apróra vágott szalonnát a mustárral, a mézzel és a curryvel majd rákenjük a húsra. Visszatoljuk a sütőbe, és húsz perc alatt készre sütjük. Forró vajon megsütjük a magnélküli szőlőszemeket, ráöntjük a szőlőlevet, és besűrűsítjük a tejszínben elkevert étkezési keményítővel vagy liszttel. Sóval, borssal, esetleg cukorral ízesítjük.

Tálalása: A felszeletelt húst vajas burgonyapürével és a tejszínes szőlővel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: