2008. június 24., kedd

Gombás rizs

Hozzávalók: 20 dkg rizs, 40 dkg gomba, zöldpetrezselyem, kapor, tárkony, 1 db citrom, 5 dkg vaj, 2 db tojássárgája, 40 dkg kifejtett zöldborsó, 3 dl húsleves, 2 evőkanál liszt, só, bors.

Elkészítése: A rizst kevés forró zsiradékon üvegesre pirítjuk, rászórjuk a felszeletelt gombát, megdinszteljük, felöntjük annyi forró vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje, felforraljuk, levesszük a tűzről, és konyharuhával letakarva félretesszük. A zöldborsót a csomóba kötött zöldfűszerekkel egy evőkanál vajon, sóval, pici cukorral ízesítve megpároljuk. Pár kanál húslevesben simára keverjük a lisztet és a tojássárgáját. A többi levest felforraljuk, és forró vízfürdőbe állítva, habverővel, állandó kevergetés mellett, beledolgozzuk a tojásos, lisztes keveréket. Addig verjük, amíg besűrűsödik. Levesszük a tűzről, és apránként beledolgozunk tíz deka olvasztott vajat. Sóval, borssal, citromlével ízesítjük, majd belekeverjük a megpárolt zöldborsót. A citromot apró szeletkékre vágva, a mártásos borsóhoz keverhetjük.

Tálalása: A gombás rizst a tányéron adagonként elterítjük és rámerjük a mártásos zöldborsót.

Nincsenek megjegyzések: