2008. július 14., hétfő

Pontyszelet tormaszósszal

Hozzávalók: 1,5 kg pontyfilé, 1 db citrom, 6 dkg vaj, 2 fej vöröshagyma, 1 dl húsleves, 3 dl tejszín, só, bors, 3-4 evőkanál reszelt torma, 2 evőkanál ételsűrűsítő, 1-2 db paradicsom, kapor vagy petrezselyem.

A túrógaluskához: 50 dkg túró, 10 dkg liszt, 3 db tojás, só.

Elkészítése: Citromlével és egy fej félbevágott vöröshagymával ízesített forró vízben két-három percig főzzük a felszeletelt halat. Kiemeljük, és a bőrét lehúzzuk. Kevés felhevített vajon megsütjük a hal mindkét oldalát, sóval, borssal beszórjuk, és melegen tartjuk. A maradék vajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát. Felöntjük a levessel és a tejszínnel, összeforraljuk, sóval, borssal majd reszelt tormával ízesítjük. Felforraljuk, és az ételsűrűsítővel besűrűsítjük. A lehúzott héjú paradicsomot kimagozzuk, és a húsát apró kockákra vágjuk. Beleszórjuk a mártásba, és apróra vágott kaprot vagy petrezselymet szórunk hozzá.

Túrógaluska elkészítése: A túrót összegyúrjuk a tojásokkal, sóval, majd a liszttel. Két evőkanál segítségével galuskákat formálunk, és enyhén sós vízben kifőzzük. Tálalásig a vízben hagyhatjuk. Pici szódabikarbónát tehetünk bele.

Tálalása: A halszeleteket tányérra szedjük, mártással leöntjük, és citromszelettel, valamint kaporral vagy petrezselyemmel díszítjük. Túrógaluskával vagy krokettel kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések: