2008. július 12., szombat

Lazac ropogós kéreggel

Hozzávalók: 60 dkg - 4 szelet - lazacfilé, 3 szelet toastkenyér, 1 csokor kapor, 4 dkg mustár, 2 evőkanál méz, 2 db tojásfehérje, 3 dkg vaj, 2 dkg liszt, 1 kg brokkoli, 3 dl húsleves, 1 dl tej, 2 dl tejszín, 20 dkg rizs, késhegynyi kurkuma, 2-3 evőkanál reszelt torma, só, bors.

Elkészítése: Az apróra darabolt kenyeret a botmixerrel finomra őröljük, beledolgozzuk apróra vágott kapor felét, a mustárt és a mézet. Sóval, borssal ízesítjük, és belekeverjük a felvert tojásfehérjét. Rásimítjuk a sóval, borssal megszórt lazac szeletekre. A szeleteket vajjal vagy margarinnal kikent tűzálló tálba tesszük. Előmelegített sütőben 200 °C-on tíz-tizenöt perc alatt megsütjük. Felhevített vajban fehéredésig pirítjuk a lisztet, apránként felöntjük a levessel. Felforraljuk és beleöntjük a tejet és a tejszínt. Közepes hőfokon pár percig főzzük, majd belekeverjük a reszelt tormát, habverővel vagy botmixerrel felhabosítjuk, és rászórjuk a maradék kaprot. A rizst megpároljuk, és kurkumával sárgára színezzük. A brokkolit rózsáira szedjük, és sós, szódabikarbónás vízben tíz-tizenöt perc alatt megfőzzük.

Tálalása: Tálaláskor a tányérra kanalazunk egy kevés mártást, ráfektetjük a halat, mellé tesszük kúpalakban a sárga rizst és a szép zöld színű brokkolit, amit a mártással meglocsolunk.

Nincsenek megjegyzések: