2008. december 22., hétfő

Csornai töltött szelet

Hozzávalók: 4 szelet egyenként kb. 15 dkg-os sertéscomb; só; 5 dkg füstölt szalonna; 5 dkg marinált paprika; 10 dkg csiperkegomba; 20 dkg darált sertéshús; 4 evőkanál olaj; pirospaprika; 1 nagy vöröshagyma; 4 dl szűrt húsleves (kockából is készülhet); 1 dl tejföl; 1 dl tejszín; 2 dkg vaj; 1 púpozott evőkanál liszt; a kapros túrógaluskához: 1 csokor kapor; 3 zsemle; tej az áztatáshoz; 30 dkg tehéntúró; 3 tojás; 3 púpozott evőkanál liszt; 1 kiskanál só; fél csokor kapor

A húst téglalap alakúra (így szebben tölthető) kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk. A szalonnát, marinált paprikát és a megtisztított gombát kis kockáka vágjuk, a darált húsba keverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, egy kevés pirospaprikával fűszerezzük. Utána egy csíkban a hússzeletekre halmozzuk, feltekerjük, zsineggel átkötjük, nehogy kinyíljon. Forró olajon elősütjük – körös-körül fehéredésig sütjük –, lecsöpögtetve félretesszük. Visszamaradó zsírjában megpirítjuk a felaprított hagymát, egy csapott kiskanál pirospaprikával meghintjük, majd levessel felöntjük. A hústekercseket belerakjuk, lefödve kis lángon kb. 25 perc alatt puhára pároljuk. Utána lecsöpögtetve félretesszük, levét a tejföllel meg a tejszínnel simára kevert liszttel sűrítjük néhány percnyi forralás után átszűrjük. A kaprot felaprítjuk, vajon megfuttatjuk és a paprikás mártásba keverjük. Tálaláskor a húst fölszeleteljük, a mártással körülöntjük. Kapros túrógaluskával tálaljuk. Ez úgy készül, hogy a zsemlét tejbe áztatjuk, kifacsarjuk, majd a túróval együtt áttörjük. A tojásokat meg a lisztet beledolgozzuk, megsózzuk, a fölaprított kaporral fűszerezzük. A hagyományos galuskához hasonlóan sós vízbe szaggatva kifőzzük.

Nincsenek megjegyzések: