2008. november 24., hétfő

Káposztás knédli

Hozzávalók: a tésztához: 50 dkg finomliszt, 2 tojás, 1 mokkáskanál só, 8 dkg puffasztott rizs, 25 dkg savanyú káposzta, 6 dkg vaj.
A mártáshoz: 25 dkg húsos, füstölt szalonna, 2 evőkanál finomliszt, 4 dl tej, 1 kiskanál őrölt köménymag, őrölt fekete bors, só, 1 dl tejföl, 1 csokor petrezselyem.

A knédlihez a lisztet a tojással, a sóval és annyi - kb. 3 deci – vízzel dolgozzuk össze, hogy lágy galuskatésztát kapjunk. A puffasztott rizst és a kissé összevágott káposztát hozzáadjuk, majd alaposan elkeverjük. A masszát vastag csíkban egy tiszta vízbe mártott, vajjal vékonyan megkent konyharuhára halmozzuk. A kendőt ráhajtjuk, összegöngyöljük, és vékony spárgával átkötjük. Forrásban lévő sós vízbe téve, kis lángon gyöngyöző forralással 35-40 perc alatt megfőzzük. Ezalatt a szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük. A liszttel meghintjük, elkeverjük, majd a tejjel felöntve felforraljuk. Köménnyel, őrölt borssal fűszerezzük, ha kell, megsózzuk. A tűzrol levéve a tejfölt és a finomra vágott petrezselymet is hozzáadjuk. A megfőtt knédlit a vízből kiemeljük, jól lecsöpögtetjük, és a konyharuhából kibontjuk. Fölszeleteljük, majd a szalonnás mártással körülöntve tálaljuk. A káposztás knédli önmagában, önálló ételként is megállja a helyét, köretnek is nagyszerű, például mártásos vadhúsokhoz is jól illik.

Nincsenek megjegyzések: