2011. április 22., péntek

Rakott kel tejfölösen

Hozzávalók: 1 kisebb fej kelkáposzta, 30 dkg darált hús, 15 dkg rizs, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 db tojás, ételízesítő, petrezselyem, hegyes csípős zöldpaprika, paradicsom, chilipaprika, őrölt feketebors, őrölt csípős pirospaprika, köménymag, kakukkfű, szerecsendió, olívaolaj, vaj, tejföl, reszelt trappista sajt.

A megmosott káposztaleveleket 2-3 darabra vágom, s néhány percre lobogó forró vízbe dobom, melybe ételízesítőt és köménymagot szórtam. Egy serpenyőben az apróra vágott hagymát olívaolajon üvegesre dinsztelem, a végén rádobom a fokhagymát, a chilipaprikát és a darált húst. Kevergetem, míg a hús kifehéredik. Beleteszem egy keverőtálba. A rizst egy kicsit megpirítom, majd felengedem vízzel, s előfőzöm. Hozzáadom a keverőtálban lévő masszához, ráütöm a tojást, s beleteszem az összevágott petrezselymet, megszórom a fűszerekkel: ételízesítő, bors, paprika, kakukkfű, kevés szerecsendió. Jól összekeverem. Egy tepsit kivajazok, ráfektetem a kelkáposztalevelek felét, beborítom a töltelékkel, teszek bele darabolt paprikát és paradicsomot, majd jön a kelkáposztalevelek második fele. Végül meglocsolom tejföllel, s reszelek rá sajtot. Előremelegített sütőben, 180 fokon kb. fél óra alatt, fóliával letakarva megsütöm. A végén fólia nélkül aranybarnára grillezem. Tálaláskor meglocsolom chiliszósszal és teszek rá még tejfölt.

Nincsenek megjegyzések: