2008. január 30., szerda

Töltött hústekercs

Hozzávalók: 1 kg darált hús, 1 kg cukkíni, 1 kg sárgarépa, 2 fej vöröshagyma, 2 db tojás, 25 dkg gomba, 2 dl tejszín, 1 evőkanál liszt vagy ételsűrítő, 15-20 dkg reszelt sajt, zsír vagy olaj, vaj, provancei-i fűszerkeverék, 2 dl húsleves, só, bors, rozmaring.

Elkészítés: Két kisebb, vékonyán felcsíkozott cukkínit és répát a húslevesben előfőzünk. Összegyúrjuk a darált húst a tojásokkal és az egyik fej apróra vágott hagymával. Sóval, borssal, provancei-i fűszerkeverékkel ízesítjük, és nyolc pogácsára osztjuk. Kizsírozott deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, és a leszűrt cukkíni illetve répacsíkokkal kirakjuk. Megszórjuk reszelt sajttal, és óvatosan föltekerjük, összenyomkodjuk. Tűzálló tálba tesszük, felhevített zsiradékon körbesütjük, vigyázva, nehogy szétessenek. Aláöntjük a húslevest és előmelegített sütőben, harminc perc alatt megsütjük. Felmelegített vajon megpároljuk a maradék apróra vágott hagymát, a feldarabolt gombát, cukkínit és répát. Sóval, borssal fűszerezzük, ráöntünk egy deci vizet, és ropogós puhára főzzük. A megsült hústekercseket kivesszük, és melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékot besűrítjük az egy evőkanál liszttel vagy ételsűrítővel elkevert tejszínnel és felforraljuk. Sóval, borssal, fűszerkeverékkel ízesítjük.

Tálalása: Tálaláskor a hústekercsek mellé szedünk a párolt zöldségből, meglocsoljuk a mártással, és a rozmaringgal díszítjük.

Nincsenek megjegyzések: