2008. január 23., szerda

Szalonnás gombóc

Hozzávalók: 1 kg lisztes burgonya, 15-20 dkg rétesliszt, 2 db tojás, 5-10 dkg búzadara, olaj vagy zsír, 2-3 fej közepes vöröshagyma, 40 dkg felkockázott baconszalonna, só, bors.

Elkészítése: A vöröshagymát apróra vágjuk, és a felkockázott szalonnával zsíron vagy olajon aranysárgára pirítjuk. Ha szükséges sózzuk, és borssal ízesítjük. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és krumplinyomón áttörjük, pépesítjük. Hozzákeverjük a tojást, a lisztet, sóval ízesítjük és annyi búzadarát adunk hozzá, hogy sima tésztává tudjuk gyúrni. Liszttel beszórt deszkán négy-öt milliméter vastagra kinyújtjuk, kb. ötször ötcentis lapokra vágjuk, és a közepére halmozunk a hagymás szalonnából. Gombócokat formálunk, és lobogó sós vízben kifőzzük. A maradék hagymát vékonyán felszeleteljük, és kevés zsíron vagy olajon megpirítjuk.

Tálalása: A leszűrt gombócokat pirított hagymával megszórva tálaljuk. Tejfölt is kínálhatunk hozzá.


Nincsenek megjegyzések: