2008. január 20., vasárnap

Káposztaleves füstöltkolbásszal

Káposztaleves füstöltkolbásszal

Hozzávalók: 40 dkg savanyú káposzta (levével együtt), 1 kis fej vöröshagyma, 20 dkg füstölt kolbász, 10 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejföl, zsír, liszt, őrölt pirospaprika, só (ízlés szerint).

Elkészítése: A füstölt szalonnát felkockázzuk, a kolbászt félujjnyi vastag karikákra szeleteljük. A vöröshagymát megpucoljuk és finomra aprózzuk. Érdemes megkóstolni a savanyú káposztát: ha leve nagyon savanyú, úgy kinyomkodjuk, vagy tsztaszűrőbe helyezve folyó vízzel átmoshatjuk. Ha szükségét látjuk, vagdaló deszkán a szálakat összevághatjuk. A szalonna zsírját kisütjük, majd beleszórjuk a felaprított vöröshagymát. Üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a kolbászkarikákat. Enyhén megsütjük a füstölt kolbászt, majd a savanyú káposztát levével együtt a bográcsba tesszük. További 1 liter vizet öntünk hozzá, majd felforraljuk. Miközben a savanyú káposzta rotyog a bográcsban, külön edényben rántást készítünk. Zsírt hevítünk, lisztet adunk hozzá, őrölt pirospaprikával fűszerezzük, és alaposan összekeverjük. A rántást a bográcsból kimert forró lével - elkerülendő a rántás becsomósodását - szakaszosan felhígítjuk, majd a leveshez adagoljuk. Addig főzzük a bogrács tartalmát, amíg a káposzta meg nem puhul. Ha a leves elkészült, tejföllel sűrítjük. A füstölt kolbásszal készült káposztalevest forrón, egyenesen a bográcsból merjük a tányérokba.

Megjegyzés: Víz helyett füstölt hús levével is elkészíthetjük az ételt, így még finomabb lesz, de ebben az esetben a megszokottnál is óvatosabban kell kezelni a sót. Ha szeretjük a különleges ízeket, a káposztalevest maréknyi aszalt szilva hozzáadásával tehetjük egyedivé.


Nincsenek megjegyzések: