2009. március 31., kedd

Töltött káposzta

Hozzávalók: 70 dkg savanyú káposzta, 8 savanyított káposztalevél, 10 dkg füstölt szalonna, 40 dkg darált sertéshús, gluténmentes ételízesítő, 1 teáskanál pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, szárított majoránna, 1 nagy fej hagyma, 2 evőkanál rizsliszt, 8 dkg előfőzött rizs, őrölt köménymag, 2 evőkanál olaj, 2-3 dl tejföl, 1 tojás, bors, só.

A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A kockára vágott szalonnát egy nagy lábosban zsírjára pirítjuk, és a zsírjában megpirítjuk az apróra vágott hagymát. A felét a darált húshoz adjuk. A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével. A hagymás darált húshoz adjuk a fokhagymát, a rizst, a tojást, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint borssal és ételízesítővel fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva kis hosszúkás gombócokká alakítjuk, és a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket, és a lábosban lévő káposztára tesszük. Rászórjuk a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük (kb. 45 perc). Közben többször megrázogatjuk a lábost, de keverni nem szabad. A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet. Felöntjük 2 dl hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, és 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel kínáljuk. Rántás helyett tejfölös habarással is készíthetjük.

Nincsenek megjegyzések: