2009. március 31., kedd

Hagymás sajtos galuska

Hozzávalók: 2 szál póréhagyma, 2 közepes fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek. olaj, só, bors, 15 dkg reszelhető kemény sajt, 2,5 dl tej, 1 tojás, 40 dkg liszt, szerecsendió, 3-4 szál petrezselyem, 1 paradicsom.

A pórét, a hagymát és fokhagymát megtisztítjuk, megmossuk, a pórét és a hagymát felkarikázzuk. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, aranybarnára pirítjuk benne a hagymát, aztán hozzáadjuk a pórét, az áttört fokhagymát, meghintjük sóval és borssal, fedő alatt, mérsékelt tűzön megfonnyasztjuk. Felteszünk forrni 4 li. vizet. A sajtot szálasra reszeljük. A sütőt előmelegítjük. A galuskákhoz elkeverjük a tejben a tojást, 1kk. sót, a liszthez adjuk, és összekeverjük (nem kell túlságosan kidolgozni), majd a forrásban lévő, enyhén sós vízbe szaggatjuk. Amint a galuskák a víz színére emelkednek, leszűrjük, azonnal a hagymás zsiradékba forgatjuk. Hozzákeverjük a sajt felét, ízlés szerint sót borsot, reszelt szerecsendiót, és sütőedénybe terítjük. A tetejét megszórjuk a maradék sajttal, de csak addig sütjük (10-15 perc) amíg a sajt a tetején kissé megpirul. Meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel. A gerezdre szeletelt paradicsommal díszítjük, végül azonnal tálaljuk, mert frissen az igazi. Vegyes idénysaláta kiválóan illik hozzá.

Nincsenek megjegyzések: