2009. május 6., szerda

Rakott káposzta (savanyúkáposztából)

Hozzávalók: 1 kg savanyúkáposzta, 60 dkg darálthús, 2 fej vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 25 dkg rizs, 1 szál füstölt kolbász, 15 dkg füstölt szalonna, 2 doboz tejföl, só, bors, olaj/zsír.


Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés zsíron vagy olajon - kissé megsózva - megdinszteljük. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, picit pirítjuk – vigyázva, hogy meg ne égjen – majd belekeverjük a darált húst. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és saját levében – ha szükséges egy kis vízzel pótolva - puhára pároljuk. A káposztát levétől kinyomkodjuk – ha túl savanyúnak találjuk, egy kicsit átmossuk, és kevés olajon - a kicsavart káposztalé szükség szerinti hozzáadásával - puhára pároljuk. A rizst megmossuk és sós vízben készre főzzük. Összekeverjük a megpárolt hússal, ha még szükséges lehet sózni és borsozni. A füstölt kolbászt karikára szeleteljük. Egy tepsit, vagy jénait olajjal/zsírral kikenünk, meghintjük zsemlemorzsával. Beterítjük a párolt káposzta egy részéve l, erre egy sor rizses hús kerül, melyre kolbászkarikákat helyezünk, és meglocsoljuk tejföllel. Ismét a káposzta, majd a rizseshús, kolbász és tejföl következik. Végül rárakjuk a maradék káposztát, meglocsoljuk tejföllel, és a tetejére helyezzük a szeletekre vágott és bevagdosott füstölt szalonnát. 180^(0)-os sütőben szép pirosra sütjük. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: