2008. október 16., csütörtök

Profiterol (Olasz desszert)

A tésztája hasonló a mi képviselő fánkunkhoz.

A tésztához: 2 dl napraforgóolaj, 2 dl víz, 20 dk liszt, 5 db egésztojás, 2 csipet só.
A krémhez: 15 dk cukor, 5 dk liszt, 1 vaníliás cukor, 3 db egésztojás, 4 dl tej.
Az öntethez: fél liter tej, 3 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaópor, 3 evőkanál cukor, 5 dk étcsokoládé.

Először a tésztát készítjük el. A vizet az olajjal és a sóval felforraljuk, majd hozzáadjuk a lisztet és addig keverjük fakanállal, míg a tészta elválik az edény falától. Levesszük a tűzről. Ekkor egyesével hozzákeverjük a tojásokat, folyamatos, magas fokozatú habosítás mellett, mindegyiket jó alaposan elkeverjük benne. Sütőpapírral fedett tepsire habzsák segítségével kis halmokat nyomunk, majd az előmelegített 220 C-os sütőben kb 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Sütés közben ne nyissunk rájuk egyszer sem, egy kicsit sem, mert azonnal összeesnek! Akkor jók, mikor már kellően megpirultak! Ekkor nyissunk rájuk először!
A krém elkészítése következik. Egy tálkában a tojássárgájákat kikeverjük 10dk cukorral és a vaníliás cukorral. Egy lábasban a lisztet a tejjel csomómentesre keverjük és főzni kezdjük, folyamatos kevergetés mellett. Belekeverjük a cukros-tojássárgás masszát is és a krémet sűrűre főzzük. Ha a krém kihűlt, a tojásfehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük és óvatosan a kihűlt krémhez keverjük. Legvégül a csokiöntetet készítjük el. A lisztet, a kakaóport és a cukrot összekeverjük, kis tejet öntünk hozzá és csomómentesre keverjük. A többi tejet is hozzáöntjük és tűzre téve folyamatos keverés mellett besűrítjük az öntetet. Közben a széttördelt csokit is beledobáljuk.
A kész tésztákat úgy töltjük meg, hogy hústű segítségével kilyukasztjuk őket, kicsit kitágítjuk a lyukat, majd egy kanalas gyógyszerhez használatos adagolóval feltöltjük a belsejüket a sárga krémmel.
Egy tálba rendezem a kis profiterolokat és a már kihűlt csokiöntettel leöntjük. Jól behűtve tálaljuk.

1 megjegyzés:

Renata Kalman írta...

szia!
Én eddig azt hittem francia ez az édesség. Bár még nem ettem, csak a nevével találkoztam.