2008. október 16., csütörtök

Császármorzsa

Hozzávalók: 10 dk búzadara, 7 dk finomliszt, 2,5 dl tej, 1 teáskanál vanília eszencia, 3 db tojássárgája, 3 db tojásfehérje, 10 dk kristálycukor, 1 db citrom reszelt héja.
A sütéshez: 5 dk vaj
A díszítéshez: porcukor vagy baracklekvár (vagy mindkettő:)

A lisztet elkeverjük a búzadarával, majd ráöntjük a tejet. Azzal is alaposan elvegyítjük, és a keveréket egy órán át hagyjuk állni, hogy a búzadara megszívja magát nedvességgel. Egy óra elteltével a tojássárgáját kihabosítjuk a cukorral, és hozzákeverjük a tejes keverékhez. A tojások fehérjéjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a habot hozzákeverjük a masszához. A vajat felolvasztjuk a serpenyőben, és ráöntjük a masszát. Egy lapáttal, vagy fakanállal folyamatosan kevergessük, míg szét nem esik kisebb darabokra, morzsákra - egy 4 főre való adag a tűzhely erősségétől függően 30 percig is készülhet! Fontos, hogy a serpenyőnk elég nagy legyen, kényelmesen tudjuk benne kevergetni a masszát! A császármorzsát forrón, porcukorral meghintve, esetleg valamilyen lekvárral, vagy gyümölcsszörppel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: